Wat is het verschil tussen Belgisch en Chinees hardsteen?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat precies de verschillen zijn tussen Belgisch hardsteen en Chinees hardsteen. In de ogen van vele mensen is hardsteen uit België van aanzienlijk hogere kwaliteit dan het hardsteen dat uit China komt. Toch is deze aanname niet helemaal juist. En daar vertellen we u graag meer over.

Kwaliteit van de Chinese hardsteen is gelijkwaardig

Om maar direct met de deur in huis te vallen. De eigenschappen van beide steenvarianten zijn nagenoeg hetzelfde. En ook het bewerken en het onderhoud van de hardstenen is vrijwel identiek. In een recent uitgevoerde test van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) blijkt dat Chinees hardsteen goed scoort. Sterker nog, op sommige onderdelen laat het zelfs zijn Belgische neef achter zich. Oftewel, op kwaliteit zie je niet of nauwelijks verschillen tussen de Belgische en de Chinese variant.

Het uiterlijk van hardsteen

In het uiterlijk van de steen zijn er in verzoeten (een vervolgbewerking na het schuren van natuursteen) en de gepolijste afwerking wel verschillen te zien. Dit drukt zich uit in een licht kleurverschil tussen beiden.
Bij buitengebruik of in geschuurde afwerking zijn er daarentegen nauwelijks afwijkingen tussen de hardstenen op te merken.
Om dit te illustreren, hebben we zowel de Belgische als de Chinese hardsteen een volledig jaar buiten geplaatst.

Wanneer verzoet of gepolijste afgewerkte natuursteen buiten wordt geplaatst (zowel Chinees als Belgisch), kleuren ze terug naar de geschuurde look, door invloed van het weer.

Bekijk op de foto hieronder het verschil in verwering tussen beide hardstenen.


Veel kwaliteitsverschillen binnen soorten Chinees hardsteen

Van iedere steensoort bestaan tal van selecties en kwaliteiten. In Nederland wordt veel Chinees hardsteen geïmporteerd door bedrijven die over weinig tot onvoldoende kennis beschikken van deze specifieke hardsteen. In veel gevallen wordt dan voor de goedkopere selectie gekozen. Deze selectie kenmerkt zich door veel gelaagdheid en uitgebreide kleurvariëteiten, die neigen naar een bruintint. Dat is bij binnen gebruik technisch geen probleem, al is deze niet fraai. Echter, bij buiten gebruik ligt dat anders. Hier zullen de stenen een grotere kans hebben op bruin verkleuringen, scheurvorming en afschilvering. Garden & Stone kiest te allen tijde voor kwaliteitsproducten en om die reden bieden wij deze goedkopere en minder kwalitatieve selectie niet aan in ons assortiment.

Op de foto: Links de minder kwalitatieve hardsteen, rechts de kwalitatieve hardsteen die Garden & Stone aanbiedt.

Karakteristiek Eenheid Belgisch Blauw Chinees Blauw Vietnamees Blauw Iers Blauw
Schijnbare dichtheid Kg/m3 2687 2700 2665 2689
Buigsterkte N/mm 2 16,7 16,9 17,3 14,7
Treksterkte N/mm 2 8,83 4,95 6,4
Druksterkte N/mm 2 157,9 221,53 189,22 133,3
Krastest Mm 0,22 0,25 0,25 0,5
Slijtvastheid Mm/1000m 2,87 3,33 2,73 4,3
Capillariteits-coëfficiënt Niet capillair Niet capillair Niet capillair Niet capillair
Vorstbestendigheid vorstvrij vorstvrij vorstvrij vorstvrij
Waterabsorptie 0.28 0,05 0,03 0,13
Geluidssnelheid m/s 5527 5499
Thermische uitzetting Mm/mK 0.0046
Statistische
elasticiteitsmodulus Gpa 86.9
Dynamische elasticiteitsmodulus Gpa 77.6

Vergelijkende tabel van de vrij beschikbare fysisch-technische karakteristieken (gegevens bekomen van COPRO) van verschillende soorten hardsteen die momenteel op de markt worden aangeboden.

Wilt u meer weten over Belgisch of Chinees hardsteen? Kom dan gerust langs in onze showroom!

X

Onze producten al binnen enkele dagen uit voorraad leverbaar


Afsluiten