Chinees Hardsteen

De laatste jaren is Chinees hardsteen steeds meer in opkomst, o.a. door het prijsverschil met Belgisch hardsteen. Dit wil echter niet zeggen dat Chinees hardsteen kwalitatief een minder product is, integendeel zelfs.

Chinees hardsteen word gekenmerkt door de karakteristieke ‘bolletjes’ in de steen. De kleur varieert van licht- tot donkergrijs met een blauwe tint, afhankelijk van de bewerking, groeve enz.

De steen bestaat voor zo’n 30% uit dolomiet. De rest van de steen is opgebouwd uit o├Âlieten, dit zijn de ‘bolletjes’ die zichtbaar zijn in de steen. In Chinees hardsteen zijn geen fossiele resten terug te vinden. Andere benamingen voor deze steen zijn o.a. arduin, blauwe steen en spotted bluestone.

Chinees hardsteen is een erg duurzaam product. Het is echter wel gevoelig, aangezien het een natuurproduct is. Enkele tips om verkleuring, breuk e.d. te voorkomen:

  • Vermijd hoge temperaturen van bijv. barbecue, kachel, oven enz.
  • Plaats de producten niet in of bij direct open vuur
  • Vermijd direct contact met metalen voorwerpen
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zuren, anti-kalkmiddelen enz. Deze kunnen de steen onherstelbaar beschadigen
  • Let op met zure dranken, wijnen, citrusfruit enz. Ook deze kunnen (onherstelbare) vlekken op de steen geven.
  • Indien u de steen wilt reinigen met een schoonmaakproduct, probeer altijd eerst een klein stukje uit op een onopvallende plek.
  • Bij grotere oppervlakken (denk aan vensterbank, tafelbladen enz.) is goede ondersteuning essentieel om breuk te voorkomen.

 

Chinees hardsteen plus- en minpunten:

+Enorm duurzaam materiaal; met de juiste behandeling jarenlang plezier!
+Natuurlijke uitstraling
+Geschikt voor zowel binnen als buiten te verwerken
+Bestand tegen vorst
-Niet volledig zuurbestendig
+/-Niet 100% kleurvast; verwering zorgt ervoor dat het karakter van de steen steeds meer de boventoon voert

detail lichtblauw gezoet hardsteen

X

Meivakantie gesloten van 27 april t/m 5 mei


Afsluiten